Î.Uneori, am impresia că serviciul pe care îl am în prezent nu-mi mai aduce nici o satisfacţie. Abia aştept să se termine cele opt ore de program şi să ies de la birou, iar, când am multe de terminat, mă simt depăşită de situaţie şi nici nu-mi mai face plăcere. Care credeţi că sunt motivele principale trăirii acestui sentiment şi ce ar trebui să iau în calcul atunci când ar trebui să mă decid să-mi schimb locul de muncă?
R.Petrecem cel puţin opt ore pe zi muncind ca angajaţi ai unei firme. Dacă luăm în calcul şi timpul dus-întors la firmă, nu rămân prea multe ore libere în timpul săptămânii.
De aceea, este foarte important ce faceţi în cele 8-10 ore de muncă şi cum vă afectează personal acest timp care face parte din viaţa dumneavoastră. Atunci când nu aveţi nici o satisfacţie din muncă, cu timpul intervine un sentiment de blazare, de neîncredere în forţele proprii, de inutilitate şi totul începe să devină o corvoadă.
Există oameni pentru care munca nu este decât un mod de a obţine banii necesari pentru a îşi crea satisfacţii legate de alte preocupări personale. Ei nu au nevoie să se simtă stimulaţi, motivaţi sau să le placă în mod deosebit ceea ce fac. În general, nu excelează la serviciu, dar îşi pot face munca bine, dacă acea muncă nu presupune şi spirit inovator, proactivitate sau iniţiativă. Dar, mare parte dintre noi avem nevoie să ne simţim bine şi să avem satisfacţii muncind.
Se spune că 60% dintre oameni fac lucruri pentru a evita o durere - de a nu putea asigura traiul familiei, plata ratelor sau a întreţinerii, de a nu fi blamat de societate etc. -, în timp ce 40% fac lucruri pentru a îşi face o plăcere. Cred că fiecare trebuie să stabilească în ce categorie este şi să-şi caute astfel jobul care i se potriveşte modului de gândire.
Dacă vrem să ne simţim bine la serviciu, dacă vrem să nu ne fie munca o corvoadă şi sa avem ac