În încercarea disperată a noului guvern de a majora veniturile statului pentru a reduce deficitul bugetar, Roma ar putea lua în calcul supraimpozitarea persoanelor cu venituri peste medie.
Ideea nu este una nouă . Spania a anunţat că va introduce o taxă pe avere cu caracter temporar, iar Franţa aplică un astfel de impozit de mai multă vreme. Aceasta ar putea fi una dintre primele măsuri adoptate de noul guvern, condus de Mario Monti.
O asemenea taxă este atractivă pentru Italia - populaţia are o avere totală estimată la 8.600 de miliarde de dolari, sau de 5,4 ori Produsul Intern Brut, potrivit datelor băncii centrale a Italiei.
Primul pas în acest sens este stabilirea bazei de impozitare. În 2009, gospodăriile italiene aveau active fizice în valoare de 5.900 de miliarde de euro. Valoarea activelor financiare, inclusiv depozitele bancare şi fondurile de pensii, se ridica la 3.600 de miliarde de euro.
Potrivit băncii americane JP Morgan, Executivul italian ar putea impozita doar locuinţele şi terenurile - evaluate la 5.100 de miliarde de euro.
Urmează apoi decizia crucială privind procentul de populaţie care va intra sub incidenţa noului impozit. Dacă doar cei mai bogaţi 10% dintre italieni vor fi impozitati, aproximativ 45% din averea gospodăriilor ar urma să fie supraimpozitată, adică 2.700 de miliarde de euro.
Însă impozitele pe avere tind să fie destul de reduse. În Spania, taxa variază între 0,2% şi 2,5%, iar în Franţa - între 0,5% şi 1,8%. Astfel, acă Italia decide introducerea unui impozit de 1%, spre exemplu, acesta ar putea aduce la buget 27 de miliarde de euro pe an.
În august, mai mulţi miliardari francezi şi americani au cerut introducerea unor astfel de măsuri.
Mai mulţi directori ai unor mari companii franceze au înaintat o scrisoare deschisă Guvernului de la Paris, cer