„Asa se termina drumul euro – nu cu un «bang», ci cu «bunga bunga». Pana nu de mult, liderii europeni insistau ca Grecia ar putea si ar trebui sa ramana in zona euro in timp ce isi plateste datoriile complet. Acum, cand Italia este pe punctul de a se prabusi, e foarte dificil de crezut ca euro va supravietui", spune Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, intr-un articol de opinie din The New York Times.
Alftel spus, sfarsitul monedei unice va sta sub semnul „bunga bunga”, termen folosit pentru a descrie orgiile sexuale pe care le gazduia Silvio Berlusconi, care a demisionat ieri seara de la conducerea Guvernului italian.
Krugman spune ca incercarea de a crea o moneda europeana comuna a fost una dintre acele idei care a reusit sa treaca peste orice linie ideologica. “Ea a fost intampinata cu bucurie de americanii de dreapta, dar si de britanicii de stanga, pe cand conservatorii englezi s-au opus, considerand-o un pas spre o Europa social-democratica”, afirma economistul.
Euro a fost pusa sub semnul intrebarii si de americanii liberali care s-au temut ca tarile nu vor putea sa foloseasca politicile monetare si fiscale in lupta contra recesiunii.
Acum, ca proiectul euro este pe cale sa se prabuseasca, ce ar trebui sa invatam?, scrie Krugman, argumentand ca a auzit doua idei, ambele false. Prima este ca problemele Europei reflecta, in general, esecul statelor cu o politica de protectie sociala puternica, iar a doua - criza din Europa impune o fiscalitate austera iminenta in SUA.
Cu privire la prima idee Krugman admite ca toate tarile europene ofera beneficii sociale mai generoase, dar da exemplul Suediei si al Canadei, tari recunoscute pentru asistenta sociala ridicata, care au reusit totusi sa slabeasca din puterea crizei.
Mai mult decat atat, economistul afirma ca daca ne uitam in lume, putem ob