Daca raspunsul este "da", atunci ar trebui sa stiti ca situatiile in care un pacient are "probleme cu fierea" sunt frecvente, de aceea o buna intelegere a cauzelor si a simptomelor este esentiala.
Localizata in partea dreapta, chiar sub ficat, fierea este construita ca un mic saculet sub forma de para, ce are rolul de a depozita si de a elibera bila, un fluid produs de catre ficat cu scopul de a digera grasimile.
Conform specialistului in gastroenterologie de la Delta Hospital, dr. Cosmina Vladut, incepem sa simtim problemele la fiere in momentul in care se formeaza pietricele, cunoscute in termeni medicali drept "litiaza biliara".
Principalele simptome generate de problemele de fiere:
• Gust amar dimineata
• Dureri sau jena in partea dreapta, deseori in zona ficatului (fierea aflandu-se sub ficat , partial inglobata in structura acestuia)
• Greata si varsaturile
• Intoleranta la anumite alimente
• Episoade de diaree sau constipatie
• Episoade de migrena ("migrena biliara")
• Oboseala accentuata
• Febra
ATENTIE LA ALIMENTATIE
Lipsa unei alimentatii echilibrate duce la cresterea sau scaderea in greutate, prin urmare favorizeaza aparitia bolilor de fiere. De aceea, cea mai buna solutie pentru a evita posibilele afectiuni biliare este de a mentine greutatea corporala cat mai aproape de greutatea ideala.
Daca aveti probleme cu greutatea, tineti minte ca o dieta drastica nu poate avea decat efecte nedorite asupra sanatatii, inclusiv asupra bunei functionarii a bilei. Riscul dezvoltarii unor afectiuni biliare creste cu fiecare dieta nesanatoase pe care o urmati.
In principiu, trebuie evitat excesul de grasimi, insa fara a le reduce drastic cantitatea. Principalele alimente de care trebuie sa va feriti in cazul in care acuzati probleme cu fierea sunt: supele si ciorbele grase (