Nu sunt nici din hârtie şi nici din metal, nu-i poţi atinge, dar îi poţi folosi ca pe nişte bani reali. Este vorba despre primele monede digitale, Bitcoinii.
Dacă nu reuşeşti să câştigi suficienţi bani, există totuşi o metodă de a deveni milionar, dar în mediul virtual. În urmă cu trei ani, pe 3 ianuarie 2009, un programator anonim a stârnit o mică revoluţie în lumea digitală.Sub numele de Satoshi Nakamoto, acesta a inventat o monedă nouă - Bitcoin. Nu conţine nimic tangibil, ci doar 31.000 de linii de coduri de programare, imune la fluctuaţiile de pe piaţa interbancară, la inflaţie şi alţi indicatori economici.
Totul este doar software. Nakamoto a gândit Bitcoinii ca un instrument de plată direct, astfel încât să fie evitaţi intermediarii şi implicit influenţele. Potrivit planului iniţial, la fiecare 10-15 minute, monedele ar trebui distribuite aleatoriu pe internet, ca şi cum participanţii ar juca la Loto. În acest fel, în 20 de ani, pe internet ar trebui să circule 21 de milioane de Bitconi.
Tranzacţii cu obiecte palpabile
Aplicaţia misteriosului programator a stârnit imediat interesul, iar Bitcoinii se schimbă acum în euro, dolari, ruble ruseşti sau yeni. Urmările au fost spectaculoase. Astfel, dacă în 2009 un Bitcoin era echivalentul unui cent american, în iunie 2011, acesta valora 21 de euro.
Banii pot fi folosiţi pe diverse site-uri şi pot fi schimbaţi de la numeroase case de schimb valutar online. Cu aceştia se pot achiziţiona aplicaţii, jocuri video, decoraţiuni de grădină, tricouri şi chiar şosete. Nu doar tranzacţii legale se fac cu Bitcoinii. Astfel, din cauza uşurinţei folosirii acestora, se pare că sunt utilizaţi şi pe site-uri care intermediază vânzări de droguri, după cum relatează „The Guardian". În ciuda succesului înregistrat de proiectul Bitcoin, programatorul care se află în spatele lui nu şi-a dezvăl