Alimentaţia modernă abundă în substanţe chimice nocive pentru sănătate, cum sunt pesticidele, ierbicidele, îngrăşămintele chimice şi E-urile. Ele favorizează bolile de inimă, diabetul şi chiar cancerul, după cum au demonstrat-o studiile.
Mercurul din peşte
Din cauza poluării mărilor şi oceanelor, peştii pot acumula metil-mercur, o formă de mercur care devine toxic dacă este absorbit în organism în cantităţi mari. Doar peştii, algele şi scoicile care conţin cantităţi mari de mercur sunt periculoşi. Substanţa toxică este nocivă îndeosebi pentru sistemul nervos al bebeluşilor şi al copiilor, dacă este consumat în aceste perioade şi în timpul sarcinii, de gravide.
Mercurul poate cauza la copii tulburări de învăţare, boli autoimune sau probleme cardiace. Simptomele otrăvirii cu mercur sunt dificultăţile de gândire sau de concentrare, frisoanele, oboseala, insomniile, căderea părului, durerile musculare şi articulare, problemele la mers şi senzaţia de amorţeală a degetelor mâinilor şi picioarelor.
Iată câteva recomandări cu privire la evitarea intoxicării cu mercur venite de la Dr. Oz, celebrul chirurg american pe care îl puteţi urmări de luni până vineri la Euforia TV, de la ora 22.00:
-Cu cât peştii sunt mai bătrâni atunci când sunt prinşi, cu atât conţin mai mult mercur. Somonul, care este prins în jurul vârstei de 3 ani, are unele dintre cele mai scăzute niveluri de mercur. Alte opţiuni sănătoase sunt heringul şi sardinele.
-De evitat sunt tonul alb, peştele-sabie, macroul şi rechinul, care conţin cele mai mari niveluri de mercur.
-Femeile însărcinate sau cele care încearcă să rămână însărcinate ar trebui să evite aceste specii de peşte.
Citeşte despre riscul toxic ridicat de PET-uri, dar şi de fructe şi de legume pe clicksanatate.ro