Cei care vor dori mai mult decât un control medical de rutină vor trebui să se asigure suplimentar, contra unei sume de minimum 10-15 euro pe lună.
Noua lege a sănătăţii va intra în vigoare în 2012. Până atunci toate datoriile din sănătate vor fi plătite, astfel încât pe piaţă să li se facă loc asigurătorilor privaţi. Principalele prevederi ale legii ţin de introducerea asigurărilor complementare şi a caselor private de sănătate, modificarea listei de compensate şi gratuite, înfiinţarea unor spitale-fundaţie. Ce ne aşteaptă mai exact de la anul?
Vor fi asigurările complementare de sănătate obligatorii?
Nu. Toţi cetăţenii vor fi obligaţi să se asigure în sistemul de stat, adică să plătească „RCA"-ul la sănătate (contribuţia de 5,5% din salariu). Pentru asta vor primi din partea statului un pachet minim de servicii medicale, mult diminuat în comparaţie cu ce primeau până acum. Vor fi gratuite vizitele la medicul de familie, cele la medicul specialist (cardiolog, urolog, internist, oncolog, hepatolog), testele de sânge (trigliceride, colesterol, glicemie), urgenţele medicale (rezultate în urma unui accident de muncă sau de maşină), ecografiile (ecografii cardiace, abdominale etc.), radiografiile (RX pulmonar). Pentru alte servicii, de exemplu analize imagistice sofisticate (Computer Tomograf, Rezonanţă Magnetică), reţete cu medicamente moderne sau cu medicamente homeopate, proceduri de fizioterapie (masaje, infiltraţii), vor fi valabile asigurările complementare de sănătate ale privaţilor. Cine nu vrea asigurare complementară de sănătate are şi posibilitatea de a scoate bani direct din buzunar, la nevoie.
Cât vor costa asigurările medicale complementare?
Pachetele de servicii medicale oferite de privaţi vor costa de la 10 euro până la câteva sute de euro pe lună. Ofertele vor varia de la un asigurător la altul. Vor fi în total 11 mari j