Cercetări recente ale oamenilor de ştiinţă de la NASA au arătat că ar putea exista viaţă pe Europa, unul dintre sateliţii lui Jupiter.
Astfel, la doar 3 kilometri adâncime, au fost descoperite lacuri, cu apă mai caldă. Mărimea acestora este impresionantă, arată BBC, fiind comparabilă cu a Marilor Lacuri din America de Nord. Se pare că temperatura apei permite ca, din loc în loc, bancuri de gheaţă să se dezintegreze, favorizând transferul de nutrienţi şi de lumină de la suprafaţa satelitului.
Potrivit unor imagini transmise la începutul anilor '90 de sonda Galileo, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că, sub calota de gheaţă groasă de 10-30 de kilometri, s-ar afla un ocean cu o adâncime de 160 de kilometri. Britney Schmidt, geofizician la Universitatea din Texas, a declarat pe site-ul NASA că „noile dovezi arată că există porţiuni de gheaţă mai subţiri, iar acest lucru sugerează că apa de pe Europa ar putea găzdui forme de viaţă". Coautorul studiului Don Blankenship a explicat importanţa acestei descoperiri.
„Nu am fi putut înţelege procesele prin care aceste lacuri de apă de pe Europa s-au format dacă în ultimii 20 de ani calotele glaciare ale Pământului nu ar fi fost studiate intens", a precizat Blankenship. Noile descoperiri referitoare la existenţa acestor lacuri de suprafaţă uşurează colectarea unor probe de apă, cu ajutorul unei alte sonde, misiune ce ar putea fi lansată în următorii 10 ani. Acest lucru sprijină ideea potrivit căreia Terra nu este singurul loc din sistemul nostru solar în care există viaţă. De asemenea, specialiştii NASA cred că şi Enceladus, unul dintre sateliţii lui Saturn, poate fi un mediu prielnic pentru a găzdui viaţă.
Misiune
Nasa a lansat pe 5 august sonda spaţială Juno, care va călători cinci ani pe planeta Jupiter. Nava va studia compoziţia acestui corp ceresc, câmpul gravitaţion