Un studiu sud-coreean arată că bolnavii care nu consumă suficiente alimente bogate în vitamina C au un risc dublu de a muri. Persoanele care suferă de insuficienţă cardiacă şi care nu consumă suficiente alimente bogate în vitamina C au un risc de două ori mai mare de a fi spitalizate sau de a muri în comparaţie cu cele în a căror dietă se găseşte o cantitate mare de vitamina C, arată un studiu sud-coreean. De asemenea, riscul ca nivelul proteinei C în sânge să fie ridicat este de cel puţin două ori mai mare, fenomen ce a fost asociat cu bolile de inimă. Vitamina C este importantă pentru cei cu insuficienţă cardiacă deoarece atenuază inflamaţiile din organism, explică Grace Song de la University of Ulsan, Coreea de Sud.
Mâncaţi broccoli, conopidă şi portocale
Alimentele bogate în vitamina C sunt broccoli, conopida, portocalele, kiwi sau pepenele galben. Potrivit studiului, persoanele cu insuficienţă cardiacă nu ar trebui să ia suplimente cu vitamina C, deoarece nu au nici un efect asupra bolnavilor. Studiul a fost realizat pe 212 persoane, cu o vârstă medie de 61 de ani, din care o treime au fost femei. Oamenii de ştiinţă au observat dieta acestora pe o perioadă de patru zile, iar un program special a calculat cantitatea de vitamina C din alimentaţie.
De asemenea, li s-au făcut analize de sânge şi li s-a măsurat nivelul proteinei C.
Apoi, subiecţii au fost monitorizaţi timp de un an. 29% dintre ei au fost spitalizaţi sau au murit din cauza bolilor de inimă, o mare parte dintre ei făcând parte din categoria celor care aveau o dietă săracă în vitamina C.
Studiul a fost prezentat la sesiunile ştiinţifice din acest an ale American Heart Association.
Un studiu sud-coreean arată că bolnavii care nu consumă suficiente alimente bogate în vitamina C au un risc dublu de a muri. Persoanele care suferă de insuficienţă cardiacă şi care