Aproximativ 66% din români nu apelează la intermediari atunci când tranzacţionează o proprietate, deoarece sunt convinşi că aceştia nu le reprezintă în totalitate interesele.
Peste jumătate dintre românii care vor să-şi vândă proprietatea nu acceptă serviciile unui intermediar, deorece nu au încredere în agenţii imobiliari. Două treimi dintre români încheie tranzacţiile fără suportul unui intermediar, potrivit unui studiu realizat de agenţia imobiliară Century 21. Principalele motive pentru care românii aleg să-şi vândă locuinţa pe cont propriu sunt lipsa de încredere în agenţii imobiliari şi convingerea că aceştia nu pot oferi un plus de valoare tranzacţiilor: 95% din respondenţii care au efectuat tranzacţia pe cont propriu afirmă că agenţii nu lucrează în interesul lor şi nu sunt bine pregătiţi.
Cum au loc tranzacţiile cu locuinţe
În momentul de faţă, un proprietar dacă vrea să-şi vândă locuinţa are trei variante. Prima este cea în care vânzătorul încheie tranzacţia fără intermediari. În aceste condiţii nu există comision. După ce proprietarul a lansat oferta şi a postat anunţuri îşi aşteaptă clienţii. După ce apare clientul, încep şi negocierile.
Proprietarul pune un preţ mai mare cu 5-10% pe locuinţă, astfel încât să fie acoperite cheltuielile necesare încheierii contractului. După ce vânzătorul şi cumpărătorul au încheiat negocierile, urmează realizarea antecontractului la notar. În cazul în care banii cumpărătorului provin din credit, atunci acesta trebuie să aducă aprobarea băncii. Etapa finală reprezintă semnarea contractului la notar, plata impozitului pe proprietate (2-3% din valoarea locuinţei), iar în cele din urmă se plăteşte onorariul notarului.
A doua situaţie este cea în care un cumpărător sau un vânzător îşi alege un agent imobiliar exclusiv, către care va plăti un singur comision cuprins între patru