Nu mai este pentru nimeni un secret ca sucurile din comert, de pe eticheta carora ne zambesc imbietor si colorat fel de fel de fructe, nu sunt naturale asa cum spun reclamele. Cine vrea sa bea un suc natural, din fructe sau legume, e bine sa si-l prepare acasa din produse cumparate din piata.
Intr-adevar, fructele si legumele de la supermarket-uri, aduse de peste mari si tari, sunt mult mai atragatoare, stralucesc in ambalajele lor sofisticate, dar sunt pline de chimicale ca sa reziste timpului, distantelor mari si diferentelor de temparatura.
Sucurile naturale sunt cele preparate acasa, numai din fructe si legume, fara niciun fel de adaosuri si care se consuma imediat dupa preparare. Tot ce-ti trebuie e un storcator electric de fructe si pentru citrice, un storcator manual, care poate fi procurat de la un raion de menaj.
Sucurile naturale contin toate vitaminele si minerale din compozitia fructelor si legumelor din care au fost preparate, apa naturala din fructele si legumele respective, dar o cantitate relativ mica de fibre alimentare, deoarece cea mai mare parte a acestora ramane in pulpa fructului si in tesutul sec al legumelor. De asemenea, sucurile naturale au proteine si zaharuri, antioxidanti, precum si grasimile naturale din fructele si legumele din care au fost preparate.
Sucurile reprezinta un beneficiu pentru sanatate, nu numai prin faptul ca previn anumite boli, dar le si trateaza. Trebuie stiut insa, ca, spre desosebire de legumele si fructele din care au fost preparate, sucurile naturale au o cantitate dubla sau chiar tripla de calorii. Ca sa te convingi si sa faci diferenta, mananca intr-o zi portocalele ca atare si, a doua zi, cam la aceeasi ora, bea un pahar de suc de portocale.
Sucurile naturale din legume au mai putine calorii decat sucurile de fructe, dar mai multe decat daca ai consuma