Două treimi din companiile din mediul privat s-au văzut nevoite să apeleze la măsuri drastice de restructurare, în 2010, reiese dintr-un studiu realizat de Ensight Management Consulting.
Din cele 70% de companii care au efectuat măsuri de restructurare, 90% au luat în consideraţie acțiuni de restrângere a activității, cum ar fi: închiderea de sucursale, disponibilizări de personal, reduceri de bugete și costuri, înghețarea salariilor și a posturilor disponibile.
Numai 10% au ales măsuri de optimizare a proceselor, ca o metodă de restructurare în 2010, un procentaj foarte scăzut, potrivit studiului.
În ceea ce privește măsurile de restructurare din 2011, companiile estimau în 2010 că pentru anul 2011 nu planificau să facă restructurări. Astfel, 41% dintre respondenţi nu planificau măsuri de restructurare suplimentare, 32% au oprit restructurările drastice până la sfârşitul anului 2010. Acest lucru înseamna că pentru aproape doi din trei respondenţi se așteptau ca în anul 2011 lucrurile să reintre pe făgaşul lor normal.
Valul de optimism de la sfârșitul anului trecut și chiar începutul acestui an a determinat multe companii să spere într-o evoluție mai bună a pieței muncii, dar turbulențele de piețele externe au determinat o amânare a concretizării acestor previziuni. În acest an, companiile nu au mai facut restructurării masive precum în 2009 și 2010, dar nu se poate spune că furtuna s-a sfârșit în acest domeniu.
Raportul s-a bazat pe răspunsurilor obținute de la 63 de companii. Întrebările au fost adresate managerilor seniori de resurse umane. Studiul a fost realizat în plină criză economică, la sfârșitul anului 2010, iar rezultatele au fost analizate și interpretate în anul 2011.