"Ordine şi progres" e motto-ul Braziliei. Dacă în legătură cu progresul există dubii, sud-americanii nu pot fi acuzaţi însă că nu s-au apucat serios de curăţenie înainte de CM din 2014 şi JO din 2016. În weekend-ul trecut, poliţia şi armata braziliană au "ocupat" cele mai importante ghetouri din Rio de Janeiro, Rocinha şi Vidigal, aflate de zeci de ani sub controlul unor bande specializate în comerţul cu droguri.
Peisaje fabuloase, plaje imense, statuia lui Iisus din vârful Muntelui Corcovado, carnaval, şcoli de samba, fotbalul (inevitabil). Printre mărcile oraşului Rio de Janeiro s-a mai strecurat una, la fel de cunoscută pe plan mondial, deşi are parte de un alt tip de faimă. Ghetoul sau "favela", în limbajul local. Zonele de la marginea "Oraşului Minune", locuite preponderent de săraci şi controlate de diverse bande. Asta după ce la sfârşitul anilor 80 cocaina a devenit adevărata monedă în zonă.
"Poliţia intra în favele dar nu rămânea acolo"
Drogurile au dus apoi la apariţia armelor, la conflicte între diverse bande pentru controlul zonelor şi între acestea şi poliţia braziliană. În favele nu intrau decât cei de la BOPE (Batalionul pentru Operaţiuni speciale ale Poliţiei), dar erau mai mult operaţiuni punctuale, de rezolvare a unor probleme şi/sau lichidare (reţinere) a unor capi mafioţi. Din 2008, la scurt timp după ce Brazilia a fost sigură de găzduirea CM 2014, politica este alta. De atunci, favelele din marile oraşe sunt "ocupate" de poliţia braziliană. Una câte una.
"Poliţia intra în favele, dar nu rămânea niciodată acolo, pentru că nu i se spunea să o facă", a explicat, în Washington Post, Paulo Storani, un consultant de securitate care a colaborat 30 de ani cu forţele de poliţie din Rio.
Acum se procedează altfel. Există unităţi de poliţie "pacificatoare", care rămân în favele. 19 au intrat deja sub controlul poliţiei brazilien