Laboratorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) a fost receptionat ieri, in cadru festiv, dupa aproape patru ani de la inceperea lucrarilor de modernizare. Extinderea si modernizarea laboratorului au inceput teoretic in 2006, cand fostul director al DSVSA, Ionel Bondoc, a depus cererea de finantare prin programul SAPARD. In 2007 s-a dat startul lucrarilor, iar persoanele care au ocupat functia de director DSVSA de-a lungul timpului, Ionel Bondoc, Gabriel Ciobanu si Mircea Susnea, au sustinut finalizarea laboratorului. In noiembrie 2009 a fost terminata constructia, iar vineri a fost facuta receptia finala, pentru ca salile au fost dotate integral cu aparatura ultraperformanta. In acest moment, cu o suprafata de peste 3.000 de metri patrati, laboratorul este al doilea din tara ca dimensiune, dar e considerat si cel mai modern. Acest lucru a fost atestat si de organismul national de autorizare RENAR, care a autorizat 116 analize efectuate la Iasi. "Este depusa cerere de autorizare pentru inca 50 de analize. In plus, realizam analize si pentru Republica Moldova, nu doar pentru judetele vecine", a declarat Mircea Susnea, directorul DSVSA.
La momentul festiv, care a culminat cu o slujba religioasa de sfintire, a participat si Ionel Bondoc, fostul director DSVSA. "Eu propun ca laboratorul sa se numeasca «Prof. Dr. Ioan Paul», pentru ca acest profesor ne-a fost mentor multora dintre noi. O a doua propunere este legata de posibilitatea de privatizare a laboratorului. Daca se va pune vreodata problema privatizarii, propun ca laboratorul sa intre in subordinea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, pentru a se ocupa de cercetare", a sustinut Bondoc.
Actuala conducere a DSVSA a apreciat propunerile fostului director, dar considera ca acestea nu pot fi aplicate momentan, pentru ca nu se pune pro