Botulismul este o boală infecţioasă neurotoxică, extrem de severă, ce debutează prin afectarea nervilor cranieni şi, ulterior, a celor rahidieni (nervii măduvei spinării). Boala este produsă de o bacterie, Clostridium Botulinum, care secretă o neurotoxină foarte puternică (cea mai puternică dintre toxinele cunoscute).
Există 4 forme clinice de botulism: botulismul alimentar (când se consumă alimente contaminate cu toxina botulinică), botulismul plăgilor (când toxina ajunge în organism de la nivelul plăgilor murdare contaminate), botulismul sugarilor (care apare prin ingestia sporilor bacilului, care se vor dezvolta ulterior în intestin) şi tipul nedeterminat de botulism (care apare atât la copii cât şi la adulţi, prin ingerarea agentului patogen).
Boala este prezentă în toată lumea, fiind asociată mai ales cu consumul de alimente pregătite în gospodărie (conserve de legume şi carne) incorect sterilizate. Lipsa aerului din aceste conserve închise va determina transformarea sporilor în bacterii care vor secreta neurotoxinele. Despre formele clinice, profilaxie şi tratament în numărul viitor.
Atenţie! Infecţia se declanşează prin pătrunderea în organism a bacililor din alimentele contaminate (pe cale digestivă), sau prin diverse plăgi. În condiţii de anaerobioză (lipsa aerului) sporii se dezvoltă şi se transformă în bacili activi, începând procesul de formare şi secreţie a neurotoxinei care, ajunsă în sânge, va afecta terminaţiile nervoase în mod ireversibil.
Reţineţi! Clostridium Botulinum este un bacil anaerob, capabil de a forma spori (forma de rezistenţă a bacilului într-un mediu ostil), răspândit peste tot în sol şi în mediul acvatic, fiind capabil de a elabora cea mai puternică exotoxină cunoscută până în prezent. Există mai multe tipuri de bacili, notaţi cu litere de la A la G, în functie de natura toxinei eliberate. Boala este produsă la