SĂNĂTOASE. Atunci când mergi la supermarket, portocalele nu trebuie să lipsească din coşul de cumpărăturiPortocala (Citrus sinensis) este fructul unui pom de talie mijlocie, originar din India şi Pakistan. Copacul a ajuns în zona mediteraneană a Europei datorită negustorilor arabi. Aceştia denumeau fructul portocalului "naranj", ceea ce în sudul Franţei a devenit "naurange", transformându-se apoi, probabil pentru simplificarea pronunţiei, în "orange". Componenta chimică principală din portocală este vitamina C, pe care corpul uman nu o poate produce, deşi necesarul zilnic din această vitamină este de 73 mg/zi pentru un adult sănătos, 100 mg/zi pentru o femeie însărcinată şi doar 50 mg/zi pentru o femeie care alăptează, iar pentru un copil este de 1,5-2 mg/kilogram-corp/zi. Pentru persoanele care lucrează în medii toxice şi, de asemenea, pentru sportivii de performanţă, necesarul zilnic recomandat este de 200 mg/zi. Lipsa vitaminei C din organism se manifestă prin oboseală, sângerări ale pielii şi ale mucoaselor, încetinirea creşterii la copii, tulburări în activitatea sistemului nervos şi/sau muscular, scăderea rezistenţei organismului la infecţii. Dacă, dintr-un motiv sau altul, nu avem posibilitatea să consumăm portocale, este bine să ştim că aportul vitaminei C poate fi adus de "înlocuitori". Iată câteva exemple: 5-25 mg/100 grame în cartofii de iarnă, 5-10 mg/100 grame în mere. Un "înlocuitor"-surpriză este varza de toate culorile şi de toate formele, iar varza murată este "sursa-regină", deci puteţi consuma în voie, cu atât mai mult cu cât excesul de vitamina C se elimină foarte repede din organism.
SĂNĂTOASE. Atunci când mergi la supermarket, portocalele nu trebuie să lipsească din coşul de cumpărăturiPortocala (Citrus sinensis) este fructul unui pom de talie mijlocie, originar din India şi Pakistan. Copacul a ajuns în zona mediter