Cadrele didactice sunt invitate de Ministerul Educaţiei să spună ce le îngreunează munca la clasă şi care sunt documentele inutile pe care trebuie să le completeze an de an. Sursa: SHUTTERSTOCK
Planificări anuale, proiecte de lecţii, portofolii, fişe de evaluare, rapoarte de autoevaluare, planificare calendaristică şi proiectarea unităţilor de învăţare- sunt câteva din activităţile birocratice despre care profesorii spun că sunt prea solicitante şi le îngreunează munca la clasă.
Ministerul Educaţiei vrea să reducă din această birocraţie şi îi invită pe dascăli să indice clar care sunt documentele inutile pe care le completează.
"Tot ce este inutil trebuie să dispară"
"Ne dorim ca fiecare dascăl să spună răspicat ce anume consideră necesar. Vrem să ştim ce documente apreciază dascălii ca fiind utile în munca lor de zi cu zi şi ce consideră balast. Tot ce este inutil trebuie să dispară! Dar ceea ce convenim în urma acestei consultări ca fiind benefic pentru îmbunătăţirea activităţii la clasă va trebui să fie asumat de fiecare dascăl", a explicat Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
Campania de debirocratizare se numeşte "Tu faci lista scurtă!", iar cadrele didactice vor avea posibilitatea să răspundă unui chestionar online, în perioada 18 noiembrie 2011 – 15 ianuarie 2012.
Pe pagina de internet a ministerului (www.edu. ro) se va găsi, pe toată perioada menţionată, o listă a tuturor documentelor pe care Ministerul Educaţiei şi Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Primar (ARACIP) le solicită profesorilor.
Dascălii nu trebuie să îşi declare identiatea
În dreptul fiecărui document, cadrele didactice pot bifa căsuţa "util" sau "inutil". Profesorii şi învăţătorii nu trebuie să îşi dezvăluie numele şi nici şcoala unde predau. Secretarul de stat Oana Badea a mai anunţat că de la începutul acestei