Restricţiile la produse de origine animală de pe parcursul celor 40 de zile nu trebuie să degenereze în excese de făinoase, de E-uri şi de uleiuri vegetale prăjite.
Credincioşii creştin-ortodocşi şi greco-catolici mai au 33 de zile în care vor mânca doar alimente de origine vegetală, cu excepţia dezlegărilor la peşte. Gama bogată de produse din comerţ face tot mai uşor de suportat lipsa din meniu a cărnii, a lactatelor şi a ouălor. Totuşi, medicii atrag atenţia asupra riscurilor de a transforma ceea ce ar trebui să fie o perioadă de purficare într-o sursă de toxine şi chiar de kilograme.
„Trebuie evitate pe cât posibil produsele cu grad înalt de procesare, cu adaosuri de E-uri, precum pateurile vegetale şi toate preparatele vegetale gustoase, dar bogate în aditivi, precum glutamaţii şi pirofosfaţii", recomandă medicul nutriţionist Adrian Copcea, specialist în nutriţie, diabet zaharat şi în boli metabolice la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca.
Făinoasele şi grăsimile vegetale, cu măsură
Pentru a compensa lipsa produselor de origine animală, suntem tentaţi să consumăm alimente bogate în grăsimi vegetale, adică ulei sau margarină, şi în carbohidraţi. Tocana de legume, cartofii prăjiţi şi zacusca sunt bogate în ulei şi pot pune probleme persoanelor care suferă de boli gastrointestinale, precum ulcerul gastroduodenal şi afecţiunile colecistului.
În plus, prin metabolizarea uleiului rezultă cea mai mare cantitate de calorii dintre toate produsele alimentare, un motiv pentru care unele persoane se îngraşă în zilele de post. „Mai ales persoanele obeze sau supraponderale nu trebuie să facă excese de oleaginoase şi de carbohidraţi", atrage atenţia medicul nutriţionist.
Surse importante de carbohidraţi (glucide) sunt făinoasele şi fructele. În perioada postului, persoanele care suferă de diabet pot avea nevoie să-şi ajusteze tratame