Investitorii în regenerabile vor să renunţe la 263 de milioane de euro din fonduri europene, întrucât schema de certificate verzi este mult mai avantajoasă.
Un număr de 33 de firme au aplicat şi au câştigat până acum fonduri europene pentru producţia de energie din surse regenerabile de mici dimensiuni, în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea competitivităţii economice".
„Bugetul pentru perioada 2007-2013 pentru acest domeniu este de 263 de milioane de euro. Interesul a fost foarte mare, iar proiectele pe care le-am primit au depăşit cu mult valoarea sumei disponibile", a declarat, pentru „Adevărul", Cristian Georgescu, manager în cadrul Organismului Intermediar pentru Energie.
Însă, acum, investitorii vor să renunţe la fondurile europene şi chiar să le returneze, în cazul celor care au apucat să le cheltuiască, pentru că energia regenerabilă este sprijinită şi prin schema de certificate verzi, care a devenit mult mai avantajoasă odată cu modificarea ei în această toamnă. Comisia Europeană interzice cumularea celor două tipuri de ajutoare.
Printre cele mai generoase scheme din UE
Prin schema de certificate verzi, producătorii de energie primesc aceste documente pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un venit în plus faţă de preţul propriu-zis al energiei.
Certificatele sunt cumpărate de furnizori, care transferă apoi aceste costuri în factura consumatorilor. Timp de 10 ani, toţi consumatorii din România vor plăti 10,5 miliarde de euro pentru energia verde. Aceasta pentru ca România să-şi atingă ţinta asumată în faţa UE ca, în 2020, 38% din consumul de electricitate să provină din surse regenerabile, faţă de 35% anul trecut.
Mircea Cotoşman, consilier al ministrului Economiei, apreciază că schema din România este una dintre cele mai generoase din UE, dacă nu chiar cea mai avan