Analiştii Coface spun că îşi menţin estimările privind creşterea economică pentru anul curent la 1,5% , dar că revizuiesc în minus estimarea pentru anul 2012 (inţial de 3%) la 2%. În plus, dacă va începe o nouă recesiune în zona UE, creşterea poate ajunge şi la 1%.
Ţinta deficitului bugetar de 3% pentru anul 2012, asumată de guvern faţă de FMI, este improbabil să fie atinsă, în condiţiile în care a fost construită într-un scenariu de creştere economică de 3,5%-4%. În condiţiile unei creşteri economice de 2% pentru 2012, în lipsa unor reduceri suplimentare de cheltuieli, deficitul bugetar pentru anul următor poate varia între 4.5%-5% din PIB. În contextul unei realităţi prezente incerte, privind creşterea veniturilor fiscale (lipsa unui program fiscal coerent şi predictibil, evaziunea fiscală şi gradul redus de atragere a fondurilor europene), singura alternativă pentru atingerea deficitului asumat de 3% pentru 2012 este reprezentată de noi măsuri de austeritate, puţin probabil să fie implementate în condiţiile unui nou an electoral.
"Sub auspiciile prezente, în lipsa unei strategii ferme privind creşterea veniturilor fiscale şi în condiţiile revizuirii creşterii economice pentru 2012, estimăm un deficit fiscal de 4.5%-5% pentru 2012, cu rezerva că aceste estimări pot fi contrazise doar de o creştere a absorbţiei fondurilor europene", se arată în cstudiul Coface.
România a avut una dintre cele mai mari rate de reducere a deficitului de cont curent din zona euro, de la 13,4% din PIB în 2007, la 4,4% din PIB estimat pentru 2011, deci o diminuare a dependenţei de capitalurile străine. În ciuda acestui fapt, România înregistrează un deficit de cont curent încă ridicat, comparativ cu noile state membre UE, în medie de -1% la sfârşitul primului trimestru 2011, iar ţări precum Lituania, Letonia, Estonia înregistrează excedente ale contului curent.
În