Un tânăr de 19 ani se poate „lăuda“ deja cu o viaţă dublă: cea de hacker şi cea de specialist în securitate online. De la legalitate la ilegalitate este doar o linie fină. Cei care jonglează cu aceste categorii sunt hackerii, care, spun ei, pot fi şi buni, nu numai răi.
Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, hacker înseamnă spărgător de reţele computerizate, însă partea pozitivă a acestei activităţi vine din faptul că unii dintre ei fac acest lucru pentru a depista breşele de securitate şi a sesiza administratorul site-ului sau al contului în acest sens.
Din această categorie a făcut parte şi Ionuţ (acesta este un pseudonim pe care l-am atribuit hackerului, deoarece a vrut să-şi păstreze anonimatul), un tânăr de 19 ani, actual student la Politehnică şi cunoscut în mediul online cu numele de „Capul". Acest pseudonim ascunde, de fapt, omul care gândeşte strategiile prin care hoţii virtuali reuşesc să nu fie prinşi de autorităţi. În acelaşi timp, el lucrează şi la o firmă de securitate online.
Cinci ani de „vechime în muncă"
„Mi-am început activitatea în urmă cu patru-cinci ani, când am umblat prin comunităţile româneşti de securitate sau de hacking. La început a fost pasiune şi, în plus, învăţam mereu lucruri noi", rememorează tânărul perioada în care era novice.
Din vremea când era doar un hacker bun, Ionuţ se poate mândri cu depistarea breşelor de securitate pentru site-urile creativemonkeyz.com (bine cunoscutul site al robotzilor Foca şi MO), hmultiplex.ro, bgs.ro, antena1.ro, antena3.ro, adevarul.ro, nasa.gov, royalnavy.mod.uk, telegraph.co.uk.
Tranziţia de la „băiat bun" la hoţ
Cu timpul însă, tentaţia unui câştig material mai consistent l-a transformat în băiat rău. „Am avut clienţi care-mi spuneau că au un magazin online şi trebuie securizat, pentru a nu fi spart de competiţie. Între timp, au mai apărut şi oa