Timişoara, oraşul regiunii cu 1001 de premiere, este sloganul cu care oraşul de pe Bega urmează să îşi susţină candidature pentru capitala culturală europeană în anul 2020.
Timişoara a fost o zonă extreme de dezvoltată, în specil în timpul dominaţiei ungare şi austriece. A avut conducători celebri, lideri militari, arhitecţi, scriitori, muzicieni, ingineri, inventatori, sportivi sau actori cu care timişorenii pot să se mândrească astăzi. Dar au fost primii în numeroase domenii: prima stradă asfaltată (1895), primul meci de fotbal din ţară (1899), prima bibliotecă publică (1815), prima fabric de bere, primul tramvai tras de cai, primul oraş din Europa iluminat electric iar exemeplele pot continua.
Astăzi vă vom prezenta una din cele mai cunoscute premiere bănăţene, din 1884, când Timişoara devenea primul oraş iluminat electric de pe continent.
„O lumină alb-gălbuie inundase instantaneu străzile din urbea de pe Bega şi colora clădirile elegant decorate cu arabescuri şi motive ale barocului târziu. Lumea rămăsese surprinsă de absenţa lampagiilor care, cu suliţa, aprindeau felinar după felinar. Dacă aveai răbdare suficientă, puteai vedea cum lumina se întindea în lungul străzilor, ca un val ce avea să spargă misterele nopţii”, scria la vremea respectivă cotidianul “Luminatorul”.
VEZI GALERIE FOTO CU LAMPA ÎN MĂRIME URIAŞĂ
Au înlocuit becurile cu seu şi gaz
După ce mai bine de un secol iluminatul stradal s-a făcut cu seu și, mai apoi, cu gaz (o altă premieră bănățeană), în 15 decembrie 1882, primăria încheia un contract de concesionare cu Societatea Anglo-Austriacă „Bruch Electrical Companz Ltd., pentru construirea unei uzine de producer a energiei elecrice. În octombrie 1884, începeau testele, iar pe 12 noiembrie să fie puse în funcţiune 731 de lămpi incandescente cu filament de cărbune, într-o reţea de 59 de kilometri. @N