Stomatologii britanici trag un semnal de alarmă asupra consumului excesiv de mere, care, din câte se pare, pot fi de patru ori mai dăunătoare pentru dantură decât băuturile carbogazoase, informează dailymail.co.uk. David Bartlett, de la Institutul de stomatologie din cadrul King’s College din Londra, coordonator al noului studiu, precizează că „nu este vorba numai de ceea ce mâncăm, ci şi de cum mâncăm“. „Doctorii au dreptate să recomande consumul de mere, dar, dacă le mănânci lent, nivelul ridicat de acizi din fructe poate afecta smalţul dinţilor. Băuturile asociate cel mai frecvent cu erodarea, mai ales Coca Cola, nu au prezentat un risc crescut“, a explicat specialistul britanic. Potrivit aceluiaşi studiu, vinul şi berea blondă sunt la fel de dăunătoare pentru smalţul dinţilor.
Smalţ în pericol
Pentru noul studiu, la care au participat peste 1.000 de persoane, cu vârste între 18 şi 30 de ani, cercetătorii au analizat posibile legături dintre smalţul dinţilor şi dieta alimentară. S-a constatat că persoanele care mănâncă regulat mere prezintă de 3,7 ori mai multe probabilităţi de a suferi distrugeri ale dentinei, în timp ce consumatorii de băuturi carbogazoase nu se confruntă cu riscuri suplimentare. De asemenea, s-a observat că sucul de fructe creşte de patru ori riscul de distrugere a smalţului de lângă gingii, iar berea blondă, care este acidă, creşte de trei ori riscul de distrugere a dentinei. Punctul de vedere al medicilor stomatologi nu este pe deplin împărtăşit de nutriţionişti. „Fructele pot fi acide şi evident că au un anumit conţinut de zahăr, dar nu aş descuraja pe nimeni care consumă fructe sau sucuri de fructe“, este de părere medicul Glenys Jones, nutriţionist la Medical Research Council. Pentru a preveni eventualele probleme, merele ar trebui consumate cu lapte sau brânză, dat fiind că acestea conţin calciu, care neutralizează a