Alpiniştii utilitari fac lucrări de întreţinere a clădirilor, suspendaţi în numai două frânghii. Îi puteţi vedea deseori lipiţi de geamuri, la zeci de metri înălţime. Câștigă până la 10.000 de lei pe lună, la mica înţelegere, şi îşi riscă viaţa în fiecare zi, indiferent de condiţiile meteorologice.
Imaginează-ţi că speli geamuri, la etajul opt al unui bloc. Acum închipuie-ţi că le speli pe exterior, suspendat între cer şi pământ, fără niciun fel de contact cu oamenii din interiorul clădirii. Sub picioarele tale sunt circa 40 de metri de aer. Apoi asfalt. Iar viaţa ta atârnă în doar două frângii subţiri de câţiva milimetri, agăţate de acoperiş.
„O funie susţine până la 2.500 de kilograme. Înainte de prima coborâre se fixează siguranţa. Cea mai solicitantă clădire din Chişinău pentru un alpinist utilitar este blocul de la Porţile Oraşului, fiindcă e mai înalt. În rest, nu mai contează dacă blocul are faţada din beton sau din sticlă ", ne spune Ghenadie Culev, de 32 de ani, unul dintre „spidermenii industriali" din Chişinău.
Pentru Ghenadie şi colegul lui de echipă, Igor Frunză, scenariul descris mai sus face parte din viaţa de zi cu zi, de 12 ani încoace. Fiecare câştigă până la 10.000 de lei pe lună, spalând geamuri, montând burlane de apă şi făcând izolaţii termice pe faţadele blocurilor. „La început îmi părea tare interesant, încât nici frică nu-mi mai era. Chiar dacă mă uitam atent cum fac alţii, la mine nu mergea. M-am coborât de câteva ori şi parcă întotdeauna era ca prima dată", mărturiseşte Ghenadie. „Pentru a începe treaba trebuie să ştii a face nodurile de fixare. Cel mai important e nodul principal, care asigură funia de siguranţă", mai spune el.
Învăţăceii se descurcă pe cont propriu
Începuturile au fost anevoioase pentru fiecare dintre ei. Fără cursuri specializate în Chişinău, fiecare a fost nevoit să se descurce după posibili