Interesele băncilor-mamă sunt comune cu cele ale noastre, iar o reducere a liniilor de finanţare către subsidiarele din România s-ar întoarce împotriva grupurilor bancare, a declarat joi Cristian Popa, viceguvernator al BNR.
„Avem interese comune cu băncile-mamă, iar o eventuală reducere masivă a sumelor ar putea, din cauza unei creşteri economice mai reduse, să influenţeze calitatea bilanţurilor băncilor locale. Acest lucru va avea efecte negative inclusiv la nivelul grupurilor bancare", a explicat Popa.
CITEŞTE ŞI:
Criza creditării loveşte din nou. Ce ne aşteaptă?
Raiffeisen Bank: La prima vedere, finanţările băncii nostre în România nu vor fi afectate
Băncile austriece vor trebui să-şi reducă liniile de finanţare oferite subsidiarelor lor din Europa de Est, potrivit unei instrucţiuni emise de Banca Centrală a Austriei în urmă cu două zile. România ar putea fi afectată, deoarece sectorul bancar românesc este dominat de băncile austriece.
Oficialul BNR a mai spus că, în primul rând, nu este vorba despre capitalizare, ci despre lichiditate.
„Vom vedea ce se întâmplă mai departe, vom păstra dialoguri cu instituţiile din alte ţări. Mai mult, nu este vorba despre stocul de acum, ci de adăugiri, unde înţeleg că se doreşte un echilibru între portofoliul de credite şi cel de depozite, unde România stă bine", a completat Popa.
El a mai spus că România are posibilitatea să păstreze finanţările din partea băncilor europene, în condiţiile în care toţi inducatorii care se iau în calcul au niveluri echilibrate.
UPDATE: Băncile mamă din România sunt concentrate pe capitalul social, care nu poate fi retras
De asemenea, Popa a mai spus că expunerile băncilor mamă pe România sunt concentrate în principal pe capitalul social, care nu poate fi retras, iar linilile de finanţare sunt intangibile până la scadenţă.
"Indicato