Numărul tentativelor de fraudare a asiguratorilor a crescut semnificativ în ultimii ani.
"În ultima perioadă au apărut dese situaţii în care anumite persoane au încercat, şi unele chiar au reuşit, să fraudeze compania de asigurări. Principalele metode pe care le-am identificat sunt emiterea de poliţe RCA false şi însuşirea primelor încasate, nedepunerea de către brokeri sau agenţi a primelor de asigurare încasate, folosirea de către persoane neautorizate a userelor ce au fost legal încredinţate unor intermediari", arată o notă elaborată de către departamentul antifraudă al unei mari companii de asigurări şi aflată în posesia Capital.
Hoaţa care negociază cu păgubitul
Relevant pentru felul în care legea acţionează în România, dar şi pentru felul în care companiile locale de asigurări înţeleg să îşi selecteze partenerii, este cazul "doamnei Luiza". Supranumele pe care l-am folosit este şi cel sub care este cunoscută această persoană în lumea specialiştilor antifraudă din companiile de asigurări. Această femeie, care la un moment dat vindea poliţe RCA false, în apropierea sediului Poliţiei Rutiere, a reuşit să fraudeze mai multe companii de asigurări fără să fie măcar cercetată penal.
Mai mult, după ce a fost descoperită ca fraudatoare de către angajaţii companiilor şi şi-a pierdut dreptul de a mai vinde direct poliţe, ea şi-a continuat activitatea prin diverşi intermediari şi nu fără ajutorul unor angajaţi din companii. Doamna Luiza a reuşit să păgubească companiile de cel puţin 2-3 milioane de euro, după cum estimeză o persoană din interiorul firmei care a avut cel mai mult de suferit. Femeia a recunoscut faptele chiar în faţa companiilor de asigurare şi chiar a încercat să negocieze cu acestea condiţiile unor alte parteneriate.
Brokeri cu sediul în canale
Un caz aparte este cel şi cel al lui Ion Gher