Fie că lucrăm la birou sau pe şantier, în spaţii închise sau în aer liber, fiecare dintre noi trebuie să ne bucurăm de un loc de muncă sănătos, care să ne poată garanta, în mare măsură, şi eficienţa.
Cei mai fericiţi muncitori sunt aceia ai căror patroni înţeleg şi faptul că trebuie să-i protejeze pentru a le creşte eficienţa, nu doar să-i exploateze. Uniunea Europeană a încercat în ultimii ani, prin înfiinţarea Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA), să-i facă pe angajatori să înţeleagă de ce este nevoie de siguranţa la locul de muncă şi de asigurarea unui mediu sănătos de lucru pentru angajaţi.
În ultimii ani, s-a vorbit tot mai mult despre ineficienţa angajaţilor stresaţi la locul de muncă, de înmulţirea bolilor profesionale, dar şi de accidentele de muncă provocate de lipsa echipamentelor de protecţie. România este, din nefericire, pe primele locuri în topul celor mai stupide accidente cauzate de lipsa echipamentelor; dar şi în alte ţări ale Europei sunt încă numeroase probleme legate de bolile profesionale, mai ales de cele cauzate de stres, deşi s-au făcut mari eforturi pentru a se înlătura aceşti factori negativi din dezvoltarea economiei. Un studiu realizat anul trecut de EU-OSHA arată că 79% dintre managerii europeni sunt preocupaţi de stresul generat de muncă, însă mai puţin de o treime dintre întreprinderi au introdus proceduri pentru gestionarea acestui aspect. Preocuparea cu privire la riscurile psihosociale, precum stresul, violenţa şi hărţuirea, este din ce în ce mai mare în rândul organizaţiilor europene, după cum o arată primele constatări ale celui mai mare sondaj privind sănătatea şi securitatea la locul de muncă din Europa. Patru din cinci manageri europeni şi-au exprimat preocuparea cu privire la stresul generat de muncă, arată „Sondajul european în rândul întreprinderilor privind riscurile noi şi eme