Asociaţiile pentru protecţia animalelor recunosc problema câinilor comunitari, însă susţin că soluţia eutanasierii legiferată la 23 noiembrie nu este eficientă şi explică şi de ce.
ONG-urile afirmă că eutanasia unui maidanez costă între 265 şi 780 de lei, în conformitate cu datele oficiale ale primăriilor, în timp ce sterilizarea costă aproximativ 65 de lei, sumă care include materiale pentru sterilizare, vaccinare antirabică, deparazitare, crotaliere şi hrana în perioada post-operatorie.
,,Uciderea în masă n-a dat nicăieri rezultate“, a avertizat vicepreşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animelelor (FNPA), Carmen Arsene. Aceasta a mai adăugat că ,,toate ţările cu probleme care au gestionat câinii prin ucidere, au în prezent programe de sterilizare şi returnare“. De exemplu, în India, timp de 135 de ani, s-au omorât 25 de milioane de câini fără niciun efect în stradă, iar în 1995 au implementat un proiect de sterilizare cu rezultate vizibile.
3,2 milioane de €, nota de plată pentru eutanasierea maidanezilor din Iaşi FOTO
De ce nu funcţionează „exterminarea“
Asociaţiile au afirmat că serviciile de gestionare nu vor reuşi să adune mai mult de 60% din câini fără sprijinul ONG-urilor şi al populaţiei. De asemenea, rata de înmulţire este mai mare decât rata de ucidere. De exemplu, în zona în care 50% din maidanezi sunt eliminaţi, cei rămaşi se vor înmulţi, refăcând populaţia iniţială, pentru că vor folosi aceleaşi resurse de hrană şi adăpost. „Pe străzile din Bucureşti sunt 40.000 de câini. În adăposturile primariei pot fi aduşi doar 1.000 de câini care vor fi omorâţi după 30 de zile. Ce se întâmplă cu cei 39.000 de câini rămaşi în stradă? Se înmulţesc!“, a explicat Carmen Arsene.
Din altă perspectivă, Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat că nu toate organizaţiile de profil au ajutat la diminuarea comunită