Electrocasnicele pentru gătit care folosesc curent electric sunt viitorul, pe măsură ce gazele naturale se scumpesc. Sursa: ARCTIC
Deşi nu mai trăim vremurile când economia "duduia", cuptoarele şi plitele românilor se încing în special în preajma Sărbătorilor. Cozonaci, fripturi, sarmale, salată boeuf, caltaboşi, toate se înghesuie pe masa românului în ultima lună a anului. Întrebarea este: cu ce le gătim?
Potrivit specialiştilor chestionaţi de EVZ, plitele pe curent electric sunt din ce în ce mai mult preferate de români. La fel ca în Vestul Europei, unde rezervele tot mai mici de gaze naturale obligă guvernele să-i încurajeze pe consumatori să se orienteze către utilizarea curentului electric pentru gătit.
În România, cele mai căutate plite sunt cele pe gaz, datorită faptului că această resursă naturală este, în prezent, mai ieftină.
"Singurul avantaj al plitelor pe gaze este costul. Sunt mai ieftine decât cele electrice, iar gazele naturale sunt mai ieftine decât curentul electric", au declarat reprezentanţii producătorului de electrocasnice Gorenje.
Atenţie însă: acest avantaj rămâne valabil doar dacă sunteţi legat de reţeaua centrală şi dispare dacă treceţi pe butelie.
Avantajele curentului electric
Plita pe curent electric este mult mai sigură decât cea pe gaze, iar eficienţa este crescută. Mai mult decât atât, în cazul plitelor electrice pe inducţie, raportul dintre cost şi timpul de gătire este cu două treimi mai redus faţă de cele pe gaze.
Dar, în cazul acestora din urmă, trebuie folosite vase din materiale fero-magnetice, care să interacţioneze cu magnetul plitei respective. Plitele şi cuptoarele încorporabile au marele avantaj, faţă de un simplu aragaz, că se integrează mult mai uşor în mobilierul bucătăriei. În cazul unui aragaz simplu, aproape mereu va rămâne un spaţiu între acesta şi mobilier, spaţiu care se murdă