Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al treilea a fost de 27.700, fără diferenţe semnificative faţă de trimestrul precedent, dar în scădere cu aproximativ 70.000 de posturi comparativ cu perioada similară din 2008, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), potrivit Mediafax.
Faţă de trimestrul al treilea al anului 2010, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 4.400.
Rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,68% în trimestrul al treilea, menţinându-se la nivelul din trimestrul precedent şi în urcare cu 0,11 comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2010.
În trimestrul al treilea, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (1,05%). La polul opus, cu cele mai mici rate, se plasează activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,07%), respectiv cele din industria extractivă (0,08%).
Ca şi în primele două trimestre ale anului 2011, în industria prelucrătoare s-au concentrat peste o treime (9.900 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante. În această activitate rata a fost de de 0,99%, uşor mai ridicată comparativ cu celelalte două trimestre ale anului.
În sănătate şi asistenţă socială (3.000 locuri vacante) s-au înregistrat 11% din totalul locurilor de muncă vacante, în timp ce 10% dintre acestea s-au regăsit în administraţia publică (2.700 locuri vacante). Împreună cu activitatea de învăţământ (1.100 locuri vacante), sectorul bugetar însumează aproximativ o pătrime (24,6%) din numărul total al locurilor de muncă vacante.
Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în activităţile din industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţiona