260 de milioane de euro investiti într-unul din cele mai mari ansambluri urbanistice din tara, 73 de milioane de euro pentru construirea celei mai mari parcari subterane din România, 8 milioane de euro investiti în consolidarea versantului si a terenului din spatele Palatului Culturii, 3,8 milioane de euro cheltuiti pentru construirea unui parc de joaca, a unei baze nautice, a unor terenuri de tenis si a unui azil de batrâni - aceste sume par de domeniul fantasticului în vremurile de intensa turbulenta economica pe care le traim. Si totusi, nu ne referim la un proiect, ci la sume care au fost cheltuite pentru ridicarea ansamblului arhitectural multifunctional Palas.
Se lucreaza zi si noapte în centrul Iasului, iar apropierea iernii nu sperie dezvoltatorul. De altfel, în scurt timp se va accelera ritmul la amenajarile interioare. Peste 2.500 de oameni vor roboti ca sa termine complexul Palas în aprilie 2012, asa cum a anuntat, recent, compania Iulius Group, care a investit peste un sfert de miliard de euro în acest proiect.
Una dintre cele mai grele încercari pentru constructori a fost consolidarea terenului si a versantului Palatului Culturii, o lucrare necesara nu doar pentru siguranta simbolului Iasului, ci si pentru cea a cladirilor de la Palas. "Conceptul de proiectare a ansamblului Palas a avut la baza ideea pastrarii cladirii Palatului Culturii în starea de echilibru la care a ajuns dupa aproape o suta de ani de la construire. Pentru cunoasterea caracteristicilor terenului de fundare de sub cladire, a celui adiacent acesteia, inclusiv versantul si zona de ses dinspre Podu Ros, s-au efectuat studii geotehnice complexe în teren si analize de stabilitate. Din aceste studii a rezultat modul în care au fost distribuite constructiile în complexul Palas, modul lor de fundare, de protectie a zonei de versant pe timpul realizarii lucrarilo