În prezent, România are cea mai mare rată de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană şi din Europa de Est, potrivit datelor statistice furnizate de Globocan.
Zilnic, opt femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar şase mor din cauza acestei boli. În aceste condiţii, România devine ţara din Uniunea europeană cu cea mai mare rată de incidenţă şi cu cea mai mare rată de mortalitate în ceea ce priveşte cancerul de col uterin. De aceea, cancerul de col uterin este catalogat drept una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică.
Cancerul de col uterin poate afecta orice femeie activă sexual, iar 80% din cazuri este cauzat de infecţia cu virusul Papilloma uman (HPV) cu potenţial oncologic, contractat prin contact sexual neprotejat. Restul de 20% din cancerele de col uterin, deşi foarte rare, sunt cauzate de leziuni ale mucoasei şi de infecţia cu virusul Herpes simplex.
Vaccinul, metodă eficientă de prevenţie
În urmă cu trei ani, prin implementarea programelor de screening şi prin demararea campaniilor de vaccinare, România s-a alăturat celor 19 state europene care luptă pe toate fronturile împotriva cancerului de col uterin.
„Fără îndoială, România are nevoie de implementarea de politici publice de prevenţie a cancerului de col uterin. Trebuie să identificăm cele mai bune soluţii pentru a nu rămâne în fruntea clasamentelor europene, în privinţa mortalităţii“, explică dr. Victor Olsavszky, şeful reprezentanţei din România a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Deşi în jurul vaccinului HPV au existat controverse, iar rata de vaccinare la demararea campaniei în România (în anul 2008) a fost scăzută, în prezent, un număr tot mai mare de persoane se vaccinează împotriva acestui virus.
Numai anul trecut, circa 40.000 de persoane şi-au făcut vaccinul HPV.
Citeşte şi:
Virusul c