Potrivit Constituţiei din 1991, la articolul 12, alineatul 2, data de 1 decembrie este considerată Ziua Naţională a României.
Înainte de Revoluţia din anul 1989 ziua de 1 decembrie era sărbătorită ca orice altă zi: cu tradiţionalul discurs al lui Nicolae Ceauşescu. „Desfăşurarea evenimentelor istorice a demonstrat cu putere că Unirea de la 1 Decembrie 1918 care a dus la crearea statului naţional unitar român, a fost rezultatul nemijlocit al luptei hotărâte a celor mai largi mase populare, a întregului popor, un act în deplină concordanţă cu drepturile inalienabile ale românilor, cu realitatea obiectivă, cu cerinţele legice ale desvoltării istorice sociale", este doar o parte din mesajul adresat poporului român de Nicolae Ceauşescu şi publicat în ziarul „Scânteia" din data de 1 decembrie, 1989.
Daţi click pe colaj pentru a vedea imagini cu articolele din ziarul „Scânteia“
„Unirea cea mare - biruinţă a dreptăţii istorice, act energic de voinţă al întregii naţiuni" este un alt titlu al unui articol de o pagină din acelaşi cotidian, urmat de o serie de telegrame adresate „tovarăşului Nicolae Ceauşescu" cu ocazia realegerii acestuia în funcţia supremă de secretar general al Partidului Comunist.
Ieşenii au scos la balcoane tricolorul FOTO
Daţi click pe imagini pentru cea de-a doua fotogalerie, cu articole din presa post-decembristă
După 1989, principalul ziar ieşean de atunci, „Monitorul" nu pare dispus să aloce un spaţiu foarte generos manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională. În ediţiile din decembrie 1991 şi zece ani mai târziu, în 2001, doar câte un text mai arată că la Iaşi a fost sărbătorită această zi „patriotică". „Aniversare de austeritate de Ziua Naţională" este titlul unui mic text din cotidianul ieşean. „Spre deosebire de Sărbătorile Iaşiului, ziua de 1 Decembrie va trece la fel de neobservată