Cercetătorii de la Universitatea de stat din Carolina de Nord (Statele Unite) au descoperit o nouă serie de vulnerabilităţi la telefoanele inteligente dotate cu sisteme de operare Android. Conform studiului, versiunile platformei care au fost modificate de producători pot fi victimele viruşilor şi programelor care se ocupă cu furtul de informaţii.
Majoritatea producătorilor pornesc dezvoltarea software-ului de la varianta de bază, construită de Google, dar o modifică radical. Cel mai bun exemplu este sistemul HTC Sense, care este o versiune proprie a sistemului de operare.
Unul dintre cercetători, Xuxian Jiang, a declarat că tocmai aceste modificări deschide drumul unor aplicaţii periculoase în interiorul telefonului. De exemplu, multe aplicaţii preinstalate de către producători reuşesc să deschide uşi („back doors") pentru programele de tip malware. Utilizatorii s-ar putea trezi cu software-uri care le monitorizează apelurile, mesajele sau care le-ar putea şterge setările telefoanelor.
Antivirusul rămâne cea mai la îndemână salvare
Cu toate acestea nu toţi deţinătorii de smartphone-uri ar trebui să se îngrijoreze. Oamenii de ştiinţă au testat şi modelele care au versiune standard de Android şi le-au declarat sigure. În schimb, HTC Legend, HTC Evo 4G, HTC Wildfire S, Motorola Droid X şi Samsung Epic 4G sunt printre cele mai predispuse la atacuri.
Cu toate acestea, realizatorii studiului au declarat că nu e cazul ca utilizatorii să se îngrijoreze. Printre sfaturile date au fost descărcarea aplicaţiilor doar de pe Google Android Market şi dotarea telefonului cu un antivirus care este capabil să blocheze astfel de programe.
Citeşte mâine în ediţia printată Adevărul despre problemele create de o aplicaţie preinstalată pe dispozitivele Android, Nokia şi BlackBerry