Foto: Roxana Jianu La sfârşitul lunii noiembrie, artistul şi lectorul universitar Iulian Dalin Toma şi-a expus zeci de lucrări ce fac parte din expoziţia „Retrospectivă”. „Aflat la a treia sa colaborare cu Muzeul Satului şi la peste 30 de proiecte expoziţionale care au îmbrăcat toate simezele Capitalei, şi nu numai, autorul propune acum o «forma viva» cu un demers mai puţin practicat şi un parcurs al memoriei existenţiale, sursa sa secretă aflându-se în gospodăria arhaică”, descrie criticul de artă Aurelia Mocanu.
Membru al UAP şi lector universitar la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Iulian Dalin Toma s-a remarcat până la vârsta de 41 de ani printr-o activitate susţinută, interdisciplinară. Astfel, a avut un proiect artistic de interes naţional – „Plante urbane” (proiect de reamenajare ambientală a zonei DN 1 – Otopeni) în 2008, lucrări cu drept de proprietate intelectuală în domeniul artistic, lucrări în colecţii publice şi particulare, precum şi numeroase expoziţii personale şi de grup atât în ţară, cât şi în străinătate. În plus, a efectuat proiecte de cercetare şi a publicat trei cărţi. Să nu mai pomenim de numeroasele premii dobândite de-a lungul timpului.
„Este a treia expoziţie personală găzduită de Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti», de astă dată la Muzeul Costumului Popular, şi face parte dintr-un ansamblu de momente din cariera mea artistică. Titlul, Retrospectivă, este cel al memoriei, al drumurilor, al pragurilor şi al treptelor într-o încercare de a surprinde memoria colectivă şi cea individuală, memoria patrimonială şi intersecţia cu destinele colective. Este un gest asumat şi simţit în ideea de a aduce mai aproape publicului vizitator o oază de linişte într-un traseu al destinelor”, a declarat pentru Jurnalul de duminică artistul Iulian Dalin Toma.
Pentru a înţelege mai bine mesajul transmis prin lucrările