Agenţia Spaţială Europeană a anunţat că va opri eforturile de contactare a sondei marţiene Phobos-Grunt, pierdută pe orbita Pământului acum o lună. Sonda, care trebuia să ajungă pe satelitul planetei Marte, Phobos, a deviat de la traseu, iar tehnicienii nu au mai reuşit să preia controlul acesteia.
Sonda a avut probleme la motoarele care trebuiau să o „proiecteze" în afara orbitei Terrei, rămânând blocată. De atunci un singur semnal a mai fost primit. Săptămâna trecută o staţie de localizare aflată în Australia a interceptat un semnal radio, dar care nu a fost concludent, sonda marţiană rămânând inactivă de atunci, scrie space.com.
„După consultările cu şefii misiunii Phobos-Grunt, inginerii Agenţiei vor opri efortul de localizare a sondei", a declarat un reprezentant al Agenţiei Europene. Până acum, reprezentanţii ruşi, cei care au trimis sonda în spaţiu şi cei de la agenţia europeană au încercat să trimită semnale radio care să repornească motoarele lui Phobos-Grunt şi să o trimită mai încolo de orbita Pământului.
19 misiuni marţiene nereuşite ale ruşilor
Misiunea a costat peste 122 de milioane de euro şi este un nou eşec al ruşilor de a trimite o misiune pe Marte. Până acum Rusia a trimis 19 aparate spre Marte, începând cu 1960, dar niciunul nu a ajuns la destinaţie. Sonda trebuia să ajungă pe Phobos şi să culeagă roci de pe suprafaţa satelitului în 2014.
Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de faptul că obiectul spaţial va cădea pe suprafaţa Terrei în curând, fiind unul dintre cele mai mari aparate spaţiale care va ajunge necontrolat pe Terra. În plus, Phobos-Grunt este plină de combustibil care poate exploda în momentul căderii, preconizată a avea loc la mijlocul lui ianuarie.
Citeşte şi:
Cel mai toxic aparat căzut vreodată pe Pământ va provoca o adevărată catastrofă!
Sonda marţiană a ruşilor a deviat
@N