Banca centrală a SUA ar putea pompa bani în FMI, pentru ca acesta să ajute statele cu probleme din UE. Rezerva Federală, banca centrală a Statelor Unite ale Americii, ar putea participa la salvarea zonei euro şi a monedei unice.
Instituţia ar putea participa, alături de cele 17 bănci centrale ale statelor din uniunea monetară, la un program de suplimentare a capacităţii de creditare a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în vederea sprijinirii ţărilor cu probleme din zona euro, a scris publicaţia germană „Die Welt".
Potrivit acesteia, băncile centrale ar putea „pune la bătaie" cel puţin 100 de miliarde de euro, prin intermediul unui fond special, care să ajute statele vulnerabile, cu datorii ridicate. În prezent, fondurile disponibile pentru creditare ale FMI se ridică la 390 de miliarde de euro, potrivit declaraţiilor lui Christine Lagarde, directorul Fondului.
Planul, deja aprobat de miniştrii UE
Potrivit publicaţiei germane, miniştrii de Finanţe din zona euro şi-ar fi dat deja acordul pentru un astfel de plan, iar acum urmează negocierile privind nivelul la care se va ridica fondul, precum şi pentru stabilirea detaliilor tehnice.
Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei SUA, va începe astăzi o vizită oficială de trei zile în Europa, unde se va întâlni cu oficiali din Germania, Franţa, Italia, Spania şi cu reprezentanţi ai Băncii Centrale Europene (BCE).
Purtătorii de cuvânt ai trezoreriei americane au declarat că vizita are ca scop „discuţiile privind eforturile autorităţilor UE pentru consolidarea instituţiilor din zona euro", transmite „The Wall Street Journal".
SUA şi FMI încep astfel să intervină tot mai ferm în strategia de combatere a crizei din Europa, iar implicarea acestora arată îngrijorările tot mai mari faţă de abilitatea liderilor UE de a acţiona eficient şi la timp, scrie presa internaţională.
Cele ma