Dieta bogată în antioxidanţi scade riscul de accident vascular cerebral la femeile sănătoase şi la cele cu boli cardiovasculare. Cu alte cuvinte, consumul de fructe, de legume şi de cereale integrale protejează vasele de sânge.
Cel mai recent studiu publicat pe această temă aparţine cercetătorilor de la Institutul Karolinska din Suedia. Ei au măsurat capacitatea antioxidantă totală (CAT) în rândul a 36.695 femei cu vârste cuprinse între 49 şi 83 de ani, dintre care 5.680 cu istoric de boli cardiovasculare. Observaţiile au luat în calcul o perioadă de aproximativ un deceniu. În randul femeilor cu istoric de boli cardiovasculare, cele care au prezentat niveluri crescute ale capacităţii antioxidante totale au avut un risc cu 46-57% mai mic de a suferi un accident vascular cerebral decât cele cu niveluri scăzute de enzime antioxidante.
Capacitatea antioxidantă, efect cumulat
Capacitatea antioxidantă totală (CAT) reprezintă suma enzimelor cu care organismul este dotat pentru a face faţă radicalilor liberi. Potrivit cercetătorilor suedezi, consumul zilnic de fructe şi de legume este responsabil de 50% din CAT, cerealele integrale de 18%, ceaiul – 16% şi ciocolata cu conţinut crescut de cacao – 5%.
Antioxidanţii protejează organismul prin reducerea inflamaţiei şi stresului oxidativ la nivel celular. Stresul oxidativ este rezultatul dezechilibrului între producerea de radicali liberi, nocivi pentru celule, şi abilitatea proprie de a-i neutraliza. Antioxidanţi precum vitaminale C, E, flavonoizii şi carotenoizii „mătură“ aceşti radicali liberi şi astfel previn apariţia de leziuni la nivelul vaselor de sânge. Leziunile sunt precursoarele aterosclerozei, boala numărul unu a arterelor şi principala cauză de accident vascular cerebral.
Citeşte şi: 80% din bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite