Cu aproximativ o săptămână înainte de Dinamo -Steaua, un alt derby de tradiţie s-a jucat în Europa. "Veciti derby", Crvena Zvezda - Partizan, sau, precum în promo-ul inspirat făcut de Sport.ro înaintea partidei, "meciul cu 22 de Martinovic în teren şi 50.000 de Martinovic în tribune". ProSport a asistat la cel mai important joc de fotbal al vecinilor din vest şi vă prezintă modul total diferit în care trăiesc un meci de fotbal nişte oameni care locuiesc la nici 700 de kilometri de capitala României.
"Nu vă luaţi fulare cu alte echipe de fotbal şi aveţi grijă în ce culori veniţi îmbrăcaţi la meci", a sunat primul avertisment primit din partea unei colege jurnaliste din Belgrad. Partea cu fularele e de înţeles, nici în tribunele din "Ştefan cel Mare" sau Giuleşti nu te duci cu însemnele altei echipe, dar culorile hainelor!? "Serios, îmbrăcaţi-vă în orice altceva decât alb-roşu sau alb-negru pentru că puteţi muri", vine şi completarea. Şocant, dar parcă neverosimil. Tot un meci de fotbal, tot oameni normali sunt în tribunele de pe "Marakana"... sau nu?
Prima victimă, cu o lună înainte de meci
22 octombrie 2011. Ivan Perovic, un tânar de 20 de ani, mergea cu un prieten pe străzile Belgradului. La un moment dat se aude un zgomot de cauciucuri, un BMW opreşte o secundă în dreptul lor şi pe geam se vede ţeava unui pistol. Ivan cade la pământ, ajunge la spital câteva zeci de minute mai târziu, dar moare pe masa de operaţie din pricina hemoragiei masive. Ce legătură are cu fotbalul? Aproape niciuna! Dar are legătură cu galeriile. Ivan făcea parte din Grobari Zabranjeni, o facţiune a galeriei lui Partizan Belgrad care a fost alungată de pe stadion de restul fanilor, în special de cei din Alcatraz. "Zabranjeni" se traduce chiar prin "interzişi", iar pe lângă faptul că i s-a luat dreptul de a mai merge pe stadionul JNA, lui Ivan i s-a luat şi dreptul la