Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, luni seara, acordarea unei noi tranşe din împrumutul pentru Grecia, în valoare de 2,2 miliarde euro, însă a condiţionat continuarea colaborării cu această ţară de un acord "aproape unanim" al creditorilor privaţi pentru reducerea datoriei.
Grecia mai trebuie să primească de la partenerii europeni restul din această tranşă (a şasea), care se ridică la 8 miliarde euro.
Directorul general al FMI, Chris-tine Lagarde, consideră că programul de ajustare derulat în Grecia este "într-o fază dificilă, în condiţiile în care reformele structurale progresea-ză încet, economia este slabă, iar mediul extern se deteriorează".
Lagarde i-a cerut noului guvern de la Atena să implementeze măsurile de austeritate convenite pentru obţinerea împrumutului. Oficialul FMI a declarat că procesul de ajustare fis-cală trebuie să fie principala prioritate a cabinetului condus de Lucas Papademos.
"Noul guvern ar trebui să-şi folosească mandatul pentru o implementare fermă a programului, cea mai bună modalitate de a ajuta Grecia să facă faţă riscurilor cu care se confruntă", a spus Lagarde.
Christine Lagarde a mai afirmat că reformele economice ar trebui accelerate pentru creşterea competitivităţii Greciei. În opinia sa, şi participarea creditorilor privaţi la salvarea Greciei, dar şi sprijinul financiar prelungit, la dobânzi mici, acordat de ţările din zona euro, reprezintă elemente esenţiale ale efortului de reducere a datoriilor statului elen.
Parlamentarii de la Atena vor vota săptămâna aceasta bugetul pe 2012, care prevede reducerea deficitului fiscal la 5,4% din PIB, ca urmare a diminuării cheltuielilor publice. Pentru anul curent, deficitul bugetar este estimat la 9%, după ce, în 2010, a fost de 10,6%.
ALINA VASIESCU
Până în prezent, FMI i-a acordat Atenei 20,3 miliarde euro din cele 30 de m