Tribunalul Olt îşi motivează decizia de eliberare a lui Bercea Mondial, a.k.a. Anghel Sandu, prin faptul că martorii, inclusiv cei cu identitate protejată, şi-au schimbat, oricum, în faţa instanţei, declaraţiile date în faza de urmărire penală, astfel că inculpatul nu mai are de ce să-i influenţeze. Decizia definitivă de eliberare a lui Bercea aparţine Curţii de Apel Craiova. Sursa: LIBERTATEA
Magistraţii Tribunalului Olt au făcut publice motivele în baza cărora au decis că Bercea Mondial poate fi judecat şi în stare de libertate. Judecătorii au constatat că Anghel Sandu a stat deja în arest preventiv zece luni, perioadă pe care o consideră suficientă pentru dispariţia pericolului social concret al faptelor comise de el: tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, instigare la mărturie mincinoasă şi port de armă albă fără drept. "Nu există dovezi concrete referitoare la existenţa unui real pericol pentru ordinea publică, în cazul în care ar fi lăsat în libertate", motivează instanţa.
Judecătorii mai reţin că martorii au fost deja audiaţi, astfel că nu mai pot fi influenţaţi de Bercea Mondial, în oportunitatea lăsării acestuia în libertate. Şi, oricum, arată Tribunalul Olt, toţi martorii, inclusiv cei cu identitate protejată, şi-au schimbat declaraţiile, iar asta în timp ce Bercea era în arest.
Tribunalul Olt mai arată că singurele probe care au rămas de administrat sunt diverse expertize, "context în care inculpatul nu ar avea pe cine să mai influenţeze, nefiind credibilă exercitarea unor influenţe pe lângă specialiştii Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici".
Bercea Mondial nu a fost, totuşi, eliberat, căci decizia Tribunalului Olt poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova, căreia îi aparţine hotărârea finală.