FIFA e gata să facă pasul spre modernizare. Preşedintele Blatter a sugerat într-un interviu acordat pentru Gazzetta dello Sport că la CM 2014 ar putea fi folosită o tehnologie video care să determine exact dacă mingea a trecut sau nu linia porţii.
Goluri validate, deşi balonul nu trecuse linia porţii, sau reuşite şi neacordate, deşi mingea depăşise cu mult linia albă. În scurt timp, controversele legate de aşa-numitele goluri "fantomă" ar putea fi rezolvate. Soluţia, una aşteptată de mult de lumea fotbalului, şi folosită (de mult) în tenis, cricket sau rugby, nu înseamnă mărirea numărului de arbitri pe teren, ci folosirea tehnologiei video. Până acum un domeniu "tabu" pentru FIFA şi UEFA, presate însă tot mai puternic pentru a face pasul spre modernizare, mai ales după celebrul gol al lui Lampard, din partida cu Germania, din optimile CM 2010.
Hawk-Eye, în pole-position
"FIFA nu poate risca repetarea a ceea ce s-a întâmplat în Africa de Sud, când mingea a trecut cu 70 de cm linia porţii şi golul nu a fost validat. Experimentăm mai multe tehnologii pentru rezolvarea problemei golurilor fantomă", a spus Blatter. Sunt nouă sisteme tehnice diferite testate în aceste zile de FIFA, iar două dintre acestea, printre care celebrul Hawk-Eye, folosit în tenis, par a îndeplini criteriile forului mondial, legate de rapiditate şi exactitatea cu care pot determina dacă balonul a trecut linia porţii.
Decizia legată de folosirea tehnologiei video în fotbal e însă în mâinile International Football Association Board (IFAB), forul care are dreptul de a modifica legile fotbalului, şi care se va reuni la Londra în martie 2012. Dacă va primi OK-ul din partea IFAB, tehnologia video ar putea fi folosită încă din sezonul 2012-2013 chiar în campionatele tari. Recent, oficialii Premier League şi-au anunţat disponibilitatea în acest sens, dacă IFAB-ul va da undă ve