Oamenii de ştiinţă lucrează la cel mai mare complex de telescoape din lume şi, împreună cu firma IBM, se pregătesc să lanseze unul dintre cele mai performante sisteme informatice din lume, capabile să proceseze mai multe date într-o zi decât pe întreg internetul.
Proiectul, numit „Square Kilometer Array", va costa 1,3 miliarde de lire sterline (1,17 miliarde de euro) şi va avea cele mai mari telescoape construite vreodată. Instrumentele performante vor fi puse pe un câmp de un kilometru pătrat din Africa de Sud sau Noua Zeelandă şi va scana cerul de 10.000 de ori mai rapid decât oricare alt instrument existent în momentul de faţă.
Semnalele primite de SKA vor fi transferate pe un supercomputer prin intermediul fibrelor optice. Rata la care vor fi tranferate datele este mult mai mare decât transferul de pe internet într-o singură zi, ajungând la un exobyte, dar IBM lucrează deja la sistem, anunţă presa britanică.
Un exobyte este un concept destul de greu de digerat, dar înseamnă de fapt să umplu cu date 15 milioane de iPod-uri într-o singură zi. Sistemul va schimba şi modul cum se colectează date din spaţiu: momentan astronomii aleg manual datele care vor fi introduse în sistem, dar cantitatea primită de la SKA va fi mult prea mare, iar acest lucru va fi imposibil, lăsând totul la mâna calculatorului.
Sistemul dezvoltat de IBM, spun reprezentanţii companiei, ar putea fi folosit în viitor şi în monitorizarea sistemelor de transport şi eficientizarea sistemului de sănătate.