Cimpanzeii au relaţii sociale mai complexe decât se credea înainte, fiind implicaţi în schimburi „economice“ cu alţi membri ai grupului.
Modul cum animalele „vând" hrană sau unelte în schimbul ajutorului în luptă sau chiar pentru mai multe interacţiuni sexuale cu femelele seamănă cu trocul realizat de oameni în trecut, susţin specialişti citaţi de presa britanică. Astfel, cercetătorii au studiat un grup de primate în habitatul lor natural din Senegal (Africa) şi au descoperit că animalele au făcut „bişniţă" de 41 de ori în schimbul „favorurilor sociale".
Masculii din zona Fongoli le-au oferit femelelor mâncare şi unelte de 27 de ori. E drept, uneori schimburile nu au fost foarte clare: pur şi simplu cimpanzeii nu-şi urmăreau femelele atunci când acestea plecau cu hrana lor. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că numărul cimpanzeilor masculi este mai mare decât cel al femelelor, iar aceştia trebuiau să depună mai mult efort dacă doresc să aibă o parteneră sexuală.
Între primatele de sex masculin, schimburile cele mai simple sunt cele care implică ajutorul într-o viitoare luptă. Astfel, în cadrul unui grup de cimpanzei ierarhia este foarte importantă, iar susţinerea unor animale plasate mai sus în clasamentul autorităţii devine foarte importantă. De asemenea, conform cercetătorilor de la Institutul de Antropologie Evoluţionistă din Leipzig (Germania), cea mai „ieftină" favoare este sexul. „Interacţiunile sociale nu sunt întâmplătoare într-o societate de cimpanzei. Multe dintre ele se bazează pe memorie şi relaţii pe termen lung", a conchis Christophe Boesch, liderul cercetătorilor germani.
"Interacţiunile nu sunt întâmplătoare într-o societate de cimpanzei. Ele se bazează pe memorie şi relaţii pe termen lung."
Christophe Boesch
cercetător