Summitul european care începe astăzi la Bruxelles oferă speranţe privind găsirea unei soluţii pentru criza profundă care afectează finanţele Europei. Totuşi, unele bănci centrale europene au început să facă planuri pentru posibilitatea de destrămare a zonei euro.
Ies la iveală primele semne că Băncile Centrale se gândesc cum să resusciteze bancnotele care nu au mai fost tipărite din 2002, de când primele bancnote euro au fost puse în circulaţie, scrie "Wall Street Journal", citând oficiali care cunosc îndeaproape aceste chestiuni.
Cel puţin una dintre băncile europene, Banca Irlandei, evaluază necesitatea de a obţine acces la facilităţi de tipărire în cazul în care va avea nevoie să scoată pe piaţă bancnote care să susţină o valută naţională readusă la viaţă.
Şi marile corporaţii transnaţionale îşi fac planuri pentru o eventuală dispariţie a monedei unice europene
În afara celor 17 ţări ale zonei euro, numeroase bănci centrale europene cântăresc anumite măsuri defensive pentru a se proteja împotriva unor posibile efecte negative ale destrămării zonei euro. Mai multe dintre acestea, printre care cea a Elveţiei, iau în calcul anumite posibilităţi de înlocuire a euro ca punct de referinţă extern utilizat pentru a-şi ţine moneda stabilă. La fel şi băncile centrale din Muntenegru, Bosni-Herţegovina sau Letonia.
Posibilă creştere a cererii de tiparniţe
Aceste planuri ale băncilor centrale sunt numai preliminarii, precizează "Wall Street Journal". Ele nu înseamnă că aceste bănci se aşteaptă la o destrămare iminentă a zonei euro. Dar simplul fapt că ele iau în calcul acestă posibilitate, care, până în această toamnă, era de neconceput, subliniază viteza cu care se deteriorează condiţiile de pe piaţă.
Află aici care sunt dezavantajele pe care le-ar putea aduce României adoptarea euro în 2015
În Marea Brit