Există oameni care îşi ghidează viaţa după mai multe principii şi sub nicio formă nu se lasă modelaţi de direcţia în care se îndreaptă mulţimea. Tiberiu Teşileanu este unul dintre ei. Lucrează la Princeton, SUA şi în interviul acordat în exclusivitate pentru www.antena3.ro oferă o radiografie tulburător de clară a societăţii româneşti.
1. Prezintă-te şi spune câteva cuvinte despre tine.
Mă numesc Tiberiu Teșileanu, sunt născut în București, unde am locuit până la 19 ani. Am făcut liceul la Colegiul Național de Informatică 'Tudor Vianu', după care am urmat cursurile Facultății de Fizică din cadrul Universității București timp de un an. În 2003 am plecat în Germania, unde am continuat studiile la International University Bremen (acum numită Jacobs University). Am absolvit în 2006 cu un bachelor of science (echivalentul unei licențe) în fizică, după care am început doctoratul la Princeton University, în Statele Unite. În august anul acesta mi-am susținut lucrarea de doctorat în domeniul fizicii energiilor înalte, iar din septembrie am schimbat un pic domeniul înspre aplicații ale fizicii în biologie.
2. Unde lucrezi în prezent?
Din septembrie lucrez în cadrul departamentului de biologia sistemelor din școala de științe naturale de la Institute for Advanced Study (IAS), un institut de cercetare din Princeton, New Jersey.
Biologia sistemelor este un subiect relativ nou, care include o gamă foarte variată de probleme aflate la interfața dintre biologie și științele cantitative: cercetători 'antrenați' în fizică sau matematică încearcă să analizeze datele obținute de biologi. Accentul este un pic diferit față de ideea clasică de biofizică. În loc de a încerca să studiezi sistemele biologice din punct de vedere fizic, ideea e mai mult de a folosi modul de gândire al fizicianului și metodele inspirate din fizică în rezol