PIB-ul Ungariei a crescut cu 0,5% în trimestrul al treilea, faţă de cel de-al doilea, şi cu 1,4% comparativ cu intervalul simar din 2010, susţinut în principal de agricultură, dar indicatorii economici indică recesiune aproape în toate sectoarele, potrivit analiştilor citaţi de Portfolio.hu.
Cererea internă s-a contractat cu 2,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de două ori mai rapid decât în trimestrul al doilea, potrivit Mediafax.
"Creşterea economică confirmă estimările preliminare. Puterea de cumpărare a scăzut, creditarea este blocată, inflaţia este relativ ridicată, încrederea este slabă", a declarat Gyorgy Barta, analist la CIB Bank în Budapesta. El a arătat că scăderea consumului a fost determinată de măsurile de austeritate, în timp ce declinul investiţiilor s-a accentuat în lipsa unor proiecte atractive şi a finanţării.
Exporturile au rezistat, dar contribuţia lor la creştere ar putea scădea anul viitor, în pofida creşterii capacităţilor de producţie în sectorul auto.Pentru anul viitor, Barta anticipează încetinirea semnificativă a activităţilor economice.
Agatha Urbanska, analist la HSBC în Londra, anticipează că tendinţele economice actuale din Ungaria se vor menţine în trimestrele următoare.
"Contracţia cererii interne se va accentua. Din acest motiv declinul importurilor va fi mai mare decât cel al exporturilor, care vor fi singurul contributor pozitiv la PIB. Amploarea contracţiei economice va depinde de mediul extern", a spus Urbanska.
Exporturile depind în mare parte de cererea din zona euro, iar cu cât va fi mai amplu declinul din această regiune cu atât vor fi mai slabe exporturile ungare.
În plus, posibila depreciere în continuare a forintului ar putea avea un impact negativ atât asupra sectorului public cât şi a celui privat.
Urbanska a arătat că avansul de 0,5% al PIB-ului în tri