Banca Centrală Europeană (BCE) va fi responsabilă de administrarea actualului Instrument European de Stabilitate Financiară (FESF) şi a viitorului Mecanism European de Stabilitate (MES) care îi va succeda din 2012, a anunţat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, relatează AFP, preluată de Agerpres. Sursa: REUTERS
''Pot să vă anunţ că am ajuns la un alt acord: Banca Centrală (Europeană) va administra FESF şi MES'', a afirmat Nicolas Sarkozy în faţa presei la sfârşitul primei zile a unui summit crucial al Bruxelles. El a precizat că decizia a fost luată la propunerea preşedintelui BCE, Mario Draghi.
''A fost o propunere a d-lui Draghi de a pune Banca Centrală în serviciul fondurilor europene (n.r. - de salvare), noi am considerat că este o ideea extrem de bună, aşadar operatorul fondurilor va fi Banca Centrală Europeană'', a explicat el.
Sectorul privat nu mai finanțează programele de stabilizare a zonei euro
Uniunea Europeană a renunţat la ideea includerii sectorului privat în finanţarea programelor de stabilizare a zonei euro, a declarat preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy, într-o conferinţă de presă în finalul primei zile a summitului UE ce se desfăşoară joi şi vineri la Bruxelles, transmit AFP şi Reuters.
Ţările din zona euro au convenit să renunţe la exigenţa lor de a impune băncilor private să contribuie în mod constant pe viitor la restructurarea datoriei unor state ameninţate de spectrul falimentului, aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei.
CITIȚI ȘI: Marea Britanie se opune schimbării tratatului UE!Un summit cât o uniune. Europa se roagăSUMMIT DE CRIZĂ. Merkel: Euro trebuie să-şi recâştige credibilitatea parţial pierdutăBăncile europene au nevoie de 115 miliarde de euroCine sunt oamenii din spatele negocierilor franco-germaneFinlanda critică planul franco-german privind împrumuturile în zona euro