Expunerea de scurtă durată la temperaturi de minus 180 de grade Celsius ne întăreşte imunitatea, calmează durerile articulare şi ne ajută să combatem stresul.
Nu, nu este vorba de baie la copcă, şi nici de împachetări cu zăpadă. Este vorba de criosaună, adică de expunere la frig uscat, pe durate de cel mult trei minute. Persoana care apelează la această metodă intră într-o cabină specială, îmbrăcată doar în costum de baie şi purtând şosete groase sau şoşoni. Podeaua cabinei se înalţă astfel încât pereţii să nu depăşească nivelul umerilor celui aflat în interior.
De la pornirea instalaţiei şi până la coborârea temperaturii la minus 180 de grade Celsius nu trec mai mult de 30 de secunde. Şedinţa de criosaună durează maximum trei minute şi este mai uşor de suportat decât un duş rece. Efectele sunt imediate: creşte tonusul psihic, atenuează durerile, iar o serie de astfel de şedinţe ameliorează funcţionarea organismului.
Folosită iniţial în medicina sportivă
Aerocrioterapia este folosită de mult timp în medicina sportivă pentru calmarea durerilor provocate de accidentări, iar efectele se datorează mai multor mecanisme. Pe de o parte, temperaturile scăzute duc la eliberarea de endorfine, cu efect analgezic. Pe de altă parte, frigul estompează inflamaţia, pentru că vasele de sânge care aduc celule proinflamatorii la nivelul leziunii se contractă şi permit trecerea unui volum mai mic de sânge. De altfel, se ştie că persoanele care suferă de probleme articulare acute au nevoie de aplicaţii cu gheaţă sau de comprese reci. Criosauna se recomandă ca tratament adjuvant în caz de artrite (poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă), de osteoporoză şi de dureri musculare.
Estompează ridurile
Dacă îţi simţi pielea învigorată atunci când o speli cu apă rece, imaginează-ţi cum te vei simţi după două-trei minute petrecute la minus 180 de g