Omagiu adus inginerilor, \"Aruncarea cu nicovala\" este o combinaţie neobişnuită de ştiinţă, personaje cât se poate de diverse şi explozii năucitoare.
Peste tot în lume se desfăşoară concursuri care de care mai trăsnite. De exemplu, în Dorset (Anglia) există întrecerea mâncătorilor de urzici crude. În Valencia (Spania), localnicii din Bunol se bat cu tomate. În Finlanda, bărbaţi care-şi cară soţiile în cârcă participă la o cursă cu obstacole. Anual, în Pamplona (Spania) iubitorii de adrenalină sunt fugăriţi de tauri iar australienii participă la concursul de aruncat cu ton.
Competiţie cu greutate
Documentarul prezentat de Discovery Science, începând cu ora 18.40, ne aduce o mostră de originalitate americană. Aruncarea cu nicovala e o tradiţie veche de mai bine de 200 de ani, care se pare că acum devine un sport competitiv.
Împreună cu Tory Belleci de la "Vânătorii de mituri", explorăm istoria acestui obicei bizar şi pătrundem în culisele unui eveniment unicat în lumea ingineriei extreme. În continuare, facem cunoştinţă cu diverse echipe de pe întreg teritoriul SUA, căci Tory îi urmăreşte pe concurenţi ca să vadă cum pot trimite în aer o nicovală de aproape 50 kg, folosind o jumătate de kilogram de praf de puşcă şi un fitil. Fiecare echipă primeşte puncte pentru înălţimea şi acurateţea aruncării. Este foarte important ca suprafaţa de pe care se lansează nicovala să fie plană şi paralelă cu pământul pentru ca în timpul zborului, obiectul să păstreze o traiectorie perpendiculară şi să nu se lanseze în unghi pentru că e mai greu să estimezi punctul de contact la întoarcerea pe pământ.
Unul dintre cei mai cunoscuţi "lansatori", Gay Wilkinson, practică acest sport de aproape două decenii. Este atât de fascinat de această unealtă, încât are una atârnată de tavanul casei, o alta tronează în dormitor, iar pe cea de-a t